Eurojackpot

Synes du at pengepremiene i vanlig lotto er for små, og har lyst til å spille i et lotteri hvor premiene ofte er ti ganger større, så er Eurojackpot spillet for deg. Lotteriet fungerer i stor grad helt likt som vanlig lotto som mange av oss nok har spilt hos Norsk Tipping, men den største forskjellen er at her er det ikke bare norske spillere – men spillere fra mange nasjoner rundt om i Europa.

Det gjør at førstepremien i Eurojackpot alltid er på svimlende 100 millioner kroner (eller mer), men samtidig så gjør også det store antallet spillere at vinnersjansene er betydelig mindre enn i lotto. Eurojackpot har for øvrig vært tilgjengelig for norske spillere siden 2013, og det er Norsk Tipping i Norge som samarbeider med lotteriet.

Hvordan fungerer Eurojackpot?

Eurojackpot er et spill på lik linje med andre lotterier (som vanlig lotto), hvor man rett og slett skal gjette på en serie med tall, som deretter (forhåpentligvis) trekkes ut av en lotterimaskin. Regelverket er svært enkelt, og det er kun flaks som avgjør om du kommer til å vinne eller ikke. Det betyr at man ikke behøver å legge noen spesiell strategi eller ha kunnskaper om spillet for å vinne – her overlater man rett og slett alt til Fru Fortuna og i teorien har det ingenting å si hvilke tall du plukker ut på din kupong.

Har du spilt vanlig lotto, så vet du kanskje at hovedmålet med spillet er å få «syv rette». Hver rad på kupongen din består av syv tall, og hvis det er nøyaktig disse tallene som trekkes ut, så vinner du førstepremien. Når det kommer til Eurojackpot er reglene noe annerledes, for her velger du først fem hovedtall mellom 1-50, og deretter to såkalte stjernetall fra 1-10. For å vinne må du også her ha syv riktige tall, men det er altså betraktelig lettere å tippe riktig på de to stjernetallene sammenlignet med hovedtallene.

Så, for å oppsummere så spilles Eurojackpot slik:

  1. Du leverer en kupong med et selvbestemt antall lottorekker, som koster 25kr per stykk i Eurojackpot. Hver rekke skal bestå av 5 hovedtall (1-50) og to stjernetall (1-10).
  2. Du er nødt til å levere minst to rekker per kupong, slik at minste innsats i Eurojackpot er 50 kroner. Og så behøver vi kanskje ikke si at vinnersjansene øker for hver rekke du legger til?
  3. Lever kupongen hos Norsk Tipping, og du kan bare lene deg tilbake og vente på trekningen.

Andelsspill

For å øke sjansen til å vinne, så er det også mulig å melde seg på ulike andelslag, der man rett og slett «spleiser» på kuponger. Er man for eksempel 1000 spillere sammen som betaler for ti kuponger hver, så vil man ha hele 10 000 rekker i trekningen, noe som øker vinnersjansene betraktelig. Du må selvfølgelig dele gevinstene med hver spiller dersom man skulle vinne, men å sitte igjen med noen hundretusener på en liten kupong er nok noe mange vil si seg fornøyd med.

Slik er en Eurojackpot-trekning

I motsetning til vanlig lotto som har trekning på lørdager, så utføres trekningen av Eurojackpot på fredager. Selve trekningen gjøres klokken 22:00 på kvelden, men siste frist for å levere inn en Eurojackpot-kupong er klokken 19:00. I Norge er det NRK som viser trekningen, men du behøver ikke følge med på trekningen for å vinne. Det er fullt mulig å sjekke resultatene når som helst etter at trekningen har blitt utført, og du vil også få beskjed fra Norsk Tipping dersom du har aktivert varsling av gevinster.

Dessuten kan du være trygg på at du kommer til å få en telefon dersom du skulle være den heldige vinneren av førstepremien. For det er nok ikke slik at 100 millioner kroner plutselig dukker opp på kontoen din uten at du får beskjed om det …

Deltagende land og skatt

Siden lotteriet heter Eurojackpot, er det nok mange som lurer på om man blir nødt til å skatte av eventuelle gevinster. Hovedregelen i Norge er at alle gevinster på over 10 000 kroner skal beskattes med 22%, med unntak av spill som leveres hos Norsk Tipping. Følgelig er Eurojackpot fritatt beskatning, og du beholder hele gevinsten selv.

I skrivende stund er det 18 land som deltar i Eurojackpot, der flere av deltagerne har vært med siden oppstarten i 2012 (Norge ble med året etterpå). Du må altså konkurrere mot spillere fra følgende land: Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Ungarn, Island, Italia, Latvia, Litauen, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania og Sverige. Og hva er den teoretiske sjansen for å stikke av med førstepremien, spør du? Jo, den er på hele 1:95 millioner per rekke. Til sammenligning så er sjansen for å vinne i lotto på 1:5 millioner per rekke, så vi snakker om en usannsynlig liten sjanse til å bli mangemillionær her.