Pokerhender: Verdier i poker

Lær deg verdiene av kortene i poker. Slik ser verdiene på pokerhender ut for de ulike kort kombinasjoner:

 

 

Merk: Denne guiden er delvis maskinoversatt fra engelsk. Feil kan forekomme!

En pokerhånd er en kombinasjon av fem kort. For en standard 52-korts kortstokk er det faktisk så mange som 2,5 millioner (for å være eksakt: 2 598 960) mulige pokerhender. Det er med disse hendene en kan spekulere ved å satse sjetonger i pokerspillet. Spilleren som har den beste hånden på en runde i poker vil vinne potten den runden.

Kortene forkortes til sine tall opp til 10. Eks: 2,3,4 etc. Fra 10:
J = Jack/Knekt
Q = Queen/Dame
K = King/Konge
A = Ace/Ess (Kan telle både høyt og lavt i din pokerhånd)

Kortstokken har fire farger: hjerter, ruter, kløver og spar. I mange pokerklienter er det ofte kun engelsk så vi legger med de engelske uttrykkene for kortfargene (i samme rekkefølge som på norsk): Hearts, diamonds, clubs og spades.

Disse fargene har ingen spesiell rekkefølge, men alle er like og av samme verdi. Standard pokerhender som vises ovenfor forutsetter en standard kortstokk uten jokere. I spesielle og uvanlige varianter av poker er det imidlertid flere hender som er tatt hensyn til, i tillegg til de standard pokerhendene ovenfor, men illustrasjonen ovenfor viser altså den normale rangeringen fra høyeste til laveste pokerhånd.

Beste pokerhånd: Royal Straight Flush og deretter Straight Flush

Fem kort i rekkefølge og av samme farge. Ess kan telles både som høyt og lavt. Eksempel: 7,6,5,4,3 i hjerter, eller Q,J,10,9,8 i ruter. Et spesielt tilfelle av en straight flush, er når du har ess høyest, dvs. A,K,Q,J,T av samme farge.
Denne hånden kalles på engelsk royal straight flush eller royal flush og er den høyeste pokerhånden som finnes – om du noensinne får denne er du garantert til å vinne eller i det minste dele potten med andre som eventuelt har samme hånd. Det er ekstremt uvanlig at to spillere ved samme bord får en slik hånd samtidig! Fargen spiller ingen rolle. Har du en «royal straight flush» i spar er det like høyt som i hjerter, for eksempel. Siden ess kan telles lav 5,4,3,2,A er også i samme farge en tillatt straight flush.

Fire like (4x)

Fire like (ofte omtalt som quads på engelsk) er fire kort av samme rang pluss en kicker. Kickeren er irrelevant, med mindre en annen spiller også har 4 like i samme hånd – da er det høyeste kicker som avgjør hvem som vinner.  Fargene er irrelevant. Eksempel: A,A,A,A,K eller 7,7,7,7,J eller 2,2,2,2,A.

Fullt hus (3+2)

Fullt hus er tre kort av samme rang pluss to kort av en annen rang. Fargene er irrelevant. Eksempel: K,K,K,Q,Q eller 9,9,9,10,10 eller 8,8,8,2,2 Et fullt hus er dermed en trippel med et par i tillegg. Fullt hus er også kalt båt eller full båt.

Flush – en pokerhånd du kan gamble med

Flush kalles fem kort i samme farge (dvs. kløver, ruter, hjerter og spar), men behøver ikke være i rekkefølge – kun ha samme farge. Eksempel: J,A,7,6,2 av hjerter eller A,K,2,J,9 i spar.

Straight

Straight er fem kort i rekkefølge, men ikke nødvendigvis alle av samme sort. Eksempel på straight: 6,5,4,3,2 eller A,K,Q,J,T i forskjellige farger. Akkurat som i flush kan ess telle lavt og høyt, så 5,4,3,2,A er også en vinnende straight.

Tre like

Tre like (også kalt TRIPLES eller TRIPS på engelsk) er tre kort av samme rang, pluss to andre kort, kalt kickers. Fargene er irrelevant. Eksempel: 6,6,6,A,Q eller A,A,A,K,3. Det er ikke ofte at to spillere har tre like samtidig, med mindre man spiller med to kortstokker – da er det den som har høyeste verdi på kickers som avgjør vinnerhånden.

Par i poker

Par (engelsk PAIR/DEUCES) består av to kort av samme rang, pluss tre andre kort (kickere) som ikke har noen felles verdier. Fargene er irrelevant for ett par. Eksempel: 5,5,K,Q,J eller 9,9,K,Q,4 eller 5,5,9,6,2. Og igjen: Om det er flere med par, så er det kickers som avgjør hvem som vinner, ELLER ihht til bordets/dealers regler kan potten deles på vinnerne om dette er ønskelig.

Høyt kort

Dersom du ikke har en god pokerhånd, blir hånden verdsatt med det høyeste kortet. Den som har ess, slår en som har konge, uavhengig av verdiene på de andre kortene. Den aller dårligste hånden du kan ha i femkortspoker er derfor en hånd som ser slik ut: 7,6,5,4,2 (hadde du hatt 6,5,4,3,2 ville du hatt en Straight Flush og det er faktisk en ganske god hånd).

Pokerhender av samme type

I vanlig poker er det den med den beste hånden i henhold til rangeringen ovenfor, som vinner. Men hvis to spillere har samme type, for eksempel to par, det er karakteristiske regler som bestemmer hvilken hånd er best. La oss se litt nærmere på dette

Mellom flere flush sammenlignet flukter med det høyeste kortet i den øverste vinneren. 10,9,8,7,6 i samme farge streik eksempel 9,8,7,6,5 og alle andre flush med 9 eller lavere toppen. Høyest mulig straight flush er: A,K,Q,J,10. Denne hånden kalles som nevnt tidligere royal flush og slår alle andre flush som ikke har ess på toppen. Fargene har ingen spesiell rekkefølge, for eksempel, er A,K,Q,J,10 i spar like god som A,K,Q,J,10 av ruter. Legg merke til at 6,5,4,3,2 av hjerter slår 5,4,3,2,A ess i hjerter på grunn av den andre hånden teller lavt og ikke høyt.

Når flere fire-like vinner i første omgang hånden med høyest rang på fireren, og dernest er det retningslinjene for kortet som bestemmer. Fargene er aldri noen betydning her. Eksempel: K,K,K,K,J slår Q,Q,Q,Q,A og 8,8,8,8,K slår 8,8,8,8,Q.

Når flere vinner hånden er det den med høyest valør på kickeren som til slutt vinner. Hvis flere spillere har samme verdi, og hvis det er også det samme type hånd, blir det uavgjort. Kicker er det 4 og 5 kortet som evt ikke passer inn i hånden, eksempelvis tre og fire like.

Flere farger hender sammenlignes som følger: I første omgang bestemmer størrelse på det høyeste kortet av hver. Hvis flere spillere har samme høyeste kortet avgjør benevnelsen på deres neste høyeste og så videre. Hvis flere spillere har fem kort av samme rang, er det uavgjort. Eksempel: A,K,J,7,2 slår A,K,10,9,7.

Stiger sammenlignet på samme måte som rødming. Fargene gjør ikke alltid viktig når rangeringen, er bare det høyeste kortet ikke sant. De høyeste stadier er A,K,Q,J,10.

Hvis flere spillere har tre like sammenligne det først og fremst størrelse på kortene i tre like, og for det andre høyeste sidekortet, og til slutt nedsiden kortet. Fargene er meningsløse. Eksempel: 7,7,7,A,2 slår 6,6,6,A,K.

Hvis flere spillere har to par sammenligne det først og fremst kirkesamfunn av de høyeste parene i den alternative trossamfunn på nedre og til slutt side kortet. Fargene er meningsløse. Eksempel: A,A,5,5,J slår K,K,Q,Q,J.

Hvis flere spillere har par sammenligne det først og fremst størrelse på de to kortene som inngår i paret. Dernest, det høyeste siden kortet skille farger, etc. er meningsløst. Eksempel: J,J,6,3,2 beats 10,10,A,5,2.

Legendariske pokerhender

Død manns hånd er en pokerhånd med et par svarte ess og åttere.  Hva som var det femte kortet, har vært omstridt, men ifølge Hickok er biografist Joseph C. Rosa i «Wild Bill Hickok: mannen og hans myte», 1996, University Press of Kansas, 0-7006-0773-0 ISBN , p 194 var det femte kortet er en ruter (knekt eller dronning). Navnet kommer etter en hendelse når Jack «Crooked Nose» McCall skjøt og drepte Wild Bill Hickok etter at han fikk denne spesielle pokerhånden 2 august 1876 .

Soplimen er en helt spesiell hånd, og har fått navnet sitt fordi det er den verste hånden du kan få i poker. Eksempler på en soplim-hånd, er en hånd med 2-3-4-5-7 av forskjellige sorter.

Klar for å spille poker? Vi har listet opp de beste pokersider på internett!