Kelly Kriterium – et tippesystem som virker?

Jakten på et effektivt tippesystem er like gammelt som gambling i seg selv. Alle drømmer om å vinne penger og bli rik, men få har klart å knekke koden og finne en måte å gamble på som er egnet til å skape profitt og en stor formue over tid.

Kelly Kriterium enkelt forklart

I sannsynlighetsteorien er Kelly Kriterium (kalles også Kelly strategien, Kelly formelen) en formel som brukes for å bestemme den optimale serien av veddemål.

I de fleste scenarier i gambling, har det vist seg at Kelly Kriterium vil gjøre det bedre enn en hvilken som annen strategi på lag sikt. Navnet til strategien har den fått fordi den først ble beskrevet av J. L. Kelly Junior i 1956.

Kelly strategien kan brukes i for eksempel blackjack og en rekke andre casinospill og dessuten også i trading og investering.

Dette er en slags «hardcore» strategi, og det er ikke mange som forstår den, og derfor er den nok også lite kjent og lite brukt.

Matematisk er strategien noe forenklet slik som dette:

f* (bp-q)/b = (p(b+1)-1)/b

der:

  • f* er en fraksjon av den gjeldende bankrollen du spiller med;
  • b er netto odds mottatt på en wager («b til 1»); altså du kan vinne b kroner (pluss kr 1 som er din wager) for et bet på kr 1.
  • p er sannsynligheten for å vinne.
  • q er sannsynligheten for å tape, som er 1 – p.

Dette er som sagt ikke en strategi som kan brukes av hvem som helst, du må ha litt matematisk innsikt for å prøve den ut. En mye enklere strategi som dessuten er langt mer populær og som du sikkert har hørt om før er Martingale tippesystemet.

Her er noen sider hvor du kan prøve Kelly kriterium tippesystemet:

  1. Betsafe
  2. Karamba
  3. Betsson

Bevis på at Kelly tippesystemet virker

Om du er kjent med et programmeringsspråk, kan du selv teste ut at Kellys kriterium fungerer. Her er et bevis i Pyton på at det faktisk virker:

>>> from sympy import *
>>> x,b,p = symbols(‘xbp’)
>>> y = p*log(1+b*x) + (1-p)*log(1-x)
>>> solve(diff(y,x), x)
[-(1 – p – b*p)/b]