Vri åtter (kortspill)

Vri åtter, eller Olsen som det også kalles, er et klassisk kortspill med høy popularitet blant nordmenn. Dette er et sosialt spill for hele familien, som man kan spille hvor som helst – bare man har en kortstokk så klart! Spillet er utrolig enkelt å lære seg, og passer derfor godt for både nybegynnere og erfarne. Reglene er enkle, så det tar ikke mer enn noen minutter å lære seg disse. Mens du spiller, kan du også prøve ut noen strategier som kan hjelpe deg til å vinne spillet.

Regler i Vri åtter

Målet med Vri åtter er å bli kvitt alle kortene man har på hånden fortest mulig. I løpet av spillet kan man «vri» ved å bruke en åtter, eller samme tall/bildekort som ligger på toppen av bunken. For eksempel hvis det ligger en rød 10-er på toppen av bunken, kan man bytte farge ved å bruke en svart 10-er.

Vrir man med en åtter, trenger man ikke å tenke på hvilken farge som er på bordet. Når man vrir, bytter man til en annen farge. Med en åtter kan man selv velge hvilken farge det skal byttes til, mens med samme tall/bilde, kan man kun bytte til fargen som er på kortet man vrir med.

Tips: Den beste strategien å bruke når man vrir, er å bytte til den fargen man har mest av på hånden. På den måten blir man raskere kvitt kortene sine.

Antall spillere

Vri åtter kan spilles av 2-6 spillere. Når man spiller Vri åtter, setter alle seg rundt bordet, og velger én person som skal stokke og dele ut kortene. Alle starter med 6 kort hver.

Antall kort

Alle kortene brukes i Vri åtter, unntatt jokere. I løpet av spillet er det kun fargene og åtterne man trenger å bry seg om, ikke tall eller bildekortene; med mindre man skal vri.

Verdi på kortene

Kortene har i dette spillet vanlig verdi, men åtteren er ekstra spesiell da den kan brukes til å vri med uansett farge. Når man vrir med åtteren sier man hvilken farge man bytter til, og så legger på et kort i samme farge som man har valgt.

Spillets hensikt

Hensikten med Vri åtter er å bli kvitt alle kortene på hånden først. Den første som blir kvitt alle kortene sine vinner førsteplassen, også fortsetter de andre å spille til det kun er én som sitter igjen med kort på hånda.

Spillets gang

Som med alle kortspill, starter Vri åtter med at man stokker kortstokken. Når dette er gjort, deler man ut 6 kort til hver spiller, før man legger resten av kortene på bordet med forsiden ned. Kortet på toppen av kortstokken legges ved siden av, og det er dette kortet som avgjør hvilken farge spillet starter med. Hvis det er slik at det er en åtter som kommer først, må denne legges inn igjen på et tilfeldig sted i kortstokken, og et nytt kort må legges frem.

Spillets gang går med klokka, hvor hver spiller legger på et kort i samme farge som det som ligger på bordet. Om man har flere kort med samme tallverdi som det som ligger på bordet, kan man legge ut alle disse samtidig. Det vil da være det siste kortet man legger på som avgjør hvilken farge som spilles videre. Har man en åtter på hånden, kan man legge på denne når som helst for å bytte farge.

Tips: Du bør tar vare på åtterne dine til du ikke har flere kort på hånden i samme farge som det som er på bordet. På den måten kan du prøve å bli kvitt alle kortene du har i samme farge først.

Hvis man ikke har et kort i samme farge som det som ligger på bordet, og heller ikke en åtter eller et kort med samme tallverdi, må man trekke opp til 3 kort fra kortstokken. Man trekker kort til man har fått man kan legge på bordet, opp til maksimalt 3 kort. Trekker man tre kort man ikke kan legge på, fortsetter bare runden til neste spiller.

Hver gang en spiller kun har ett kort igjen på hånden, er det viktig å si «Ett kort igjen» høyt, eller «Olsen» avhengig av hvilket navn man har på spillet. Gjør man ikke dette, kan noen banke i bordet og si «Bank i bordet», slik at man må trekke et kort fra kortstokken som straff. Kortspillet fortsetter til alle spillerne unntatt én har kvittet seg med alle kortene sine.

Spillets popularitet i Norge

Vri åtter er veldig populært i Norge, da det kan spilles i sosiale sammenhenger. De aller fleste kjenner til og er glade i spillet, og de som ikke har prøvd det ut før lærer det seg fort. Kortspillet er for eksempel et flott spill å spille med familie eller venner hjemme, eller når man sitter på båten eller lignende. En annen fordel med Vri åtter er at det er lett å ta med seg kortstokken overalt, og man trenger heller ikke så stor plass for å kunne spille.