Stress (kortspill)

Stress er et hurtig og svært morsomt spill som mange nordmenn liker. Det er ganske annerledes enn de vanlige kortspillene vi kjenner, og det er ikke av den rolige og bedagelige sorten. Pulsen kan nå høyder, og det utløser flere latterkramper for spillerne. Stress er et lavterskel spill som mange kjenner, og det regnes for ikke å være et veldig høytidelig spill.

Regler i Stress

Reglene er forholdsvis enkle, og det er om å gjøre å bli kvitt kortene så raskt som mulig. Hver spiller får først utdelt alle kortene. Utenom fire kort, som man legger åpne med bildesiden opp midt på bordet.

Om det er to spillere skal man ha seks bunker med fire kort i hver bunke. Om det er tre spillere, har man fire bunker med fire kort i hver. Om det er fire spillere skal hver spiller ha tre bunker med fire kort i hver bunke. Man skal samle stikk som består av fire kort med lik tallverdi.

For eksempel kan et stikk bestå av fire åttere. Man samler stikk ved å bytte ut de kortene som ligger midt på bordet med sine egne kort. Man spiller ikke med en spesiell struktur på runden. Det viktige er at man agerer hurtig. Når man har samlet et stikk, skal man umiddelbart legge de fra seg i samlingen med stikk, og disse kortene er ute.

Antall spillere

Antall spillere i Stress er: 2-4

Antall kort

Alle kortene skal benyttes i dette spillet.

Verdi på kortene

Kortene har ingen spesiell verdi i dette spillet, men man legger ut kort i stigende rekkefølge etter tallene.

Spillets hensikt

Spillets hensikt er å bli kvitt kortene så raskt det lar seg gjøre. Man samler stikk som man legger til side, og disse kortene er ute. Vinneren er den spilleren som blir kvitt alle kortene sine raskest. Det kåres bare én vinner av Stress.

Spillets gang

Stress spilles med enkle regler, og det hele foregår i raskt tempo. Det kan også raskt snu, så det gjelder å være på vakt og ha full konsentrasjon.

For å begynne spillet sier man «klar, ferdig, gå!» Hver spiller tar opp sin første bunke med kort. Kortene skal så sorteres i stigende rekkefølge. Spillerne bytter så ut kortene som ligger på bordet med sine egne kort. Spillerne trekker inn og legger ut kort med tanke på å samle stikk. Når en spiller har samlet inn fire kort med samme tall har man oppnådd å få ett stikk.

Dette stikket tas bort fra hånden og legges til side med billedsiden opp. Dette fordi at andre skal se dette stikket og hvilket tall det er. Det er veldig viktig at det til enhver tid ligger fire kort på bordet. Så når et kort blir trukket inn skal et nytt kort legges ut med én gang. Det er faktisk lov å ta flere kort om gangen, men da er det viktig at nye kort blir lagt ut umiddelbart.

Slik fortsetter man å spille til det er én bunke igjen. Når den bunken er blitt til et stikk, må man være rask med å kaste stikket på bunken der man har de andre stikkene. Dette er stabelen med kort som man er ferdig med. Så skal man skynde seg med å rope ut «stress», og da er den spilleren vinner av spillet.

Spillets popularitet i Norge

Stress er et morsomt og populært spill i Norge. Det er spesielt barn og ungdommer som dette spillet er tiltrekkende for. Dette på grunn av den raske hastigheten i spillet, for det gjelder å følge med i svingene i dette spillet. Stress har vært spilt i mange sammenhenger i Norge, og spesielt er det et spill som mange spiller på hytten eller med gode venner.