Spardame (kortspill)

Spardame er et svært populært kortspill. Det ligner noe på kortspillet Hjerter som er standard i Windows. Man kan spille et bestemt antall runder, eller til en bestemt poengsum som er oppnådd av en spiller.

Regler i Spardame

Reglene er relativt enkle, og dette er med på å gjøre spillet populært. Reglene følger en logisk struktur, og selv om det er lett å lære, er det vanskelig å bli veldig god i dette spillet.

Antall spillere

Spardame er et spill for 3-5 spillere, men det mest morsomt med fire spillere.

Antall kort

Man deler ut alle kort i Spardame. Men om det er tre spillere, legges kløver 2 bort. Om man er fem spillere legges kløver 2 og ruter 2 bort.

Verdi på kortene

Kortene er verdt pålydende verdi. Det vil si at ess er høyeste kort, mens toere har lavest verdi.

Spillets hensikt

Hensikten i Spardame er å vinne etter et visst antall runder der man legger sammen poeng. Man skriver ned poengsummen i en blokk etter hver runde. Vinneren kåres til slutt.

Spillets gang

Spillet starter på én av to måter:

 1. Enten er det spilleren til venstre for den som delte kortene som starter første runde. Deretter går det på rundgang med klokka.
 2. Eller man kan starte på denne måten: Spilleren med den laveste kløveren på hånden, (kløver 2 om dette kortet ikke er tatt ut av stokken) legger ut dette på bordet. Deretter fortsetter spillet rundt bordet med klokken.

Man må legge samme farge som den som åpner runden om det er mulig. Om man ikke kan legge ut samme farge, har man mulighet til å legge ut et kort i en annen farge.

Man sanker altså poeng i Spardame, og det foregår slik:

 • For hvert hjerterkort man sitter igjen med når runden er over, ilegges man 10 poeng
 • Hjerteress gir 20 poeng
 • Den som får spardamen, får hele 100 poeng
 • Til sammen skal det altså deles ut 240 poeng i hver spillrunde
 • Om man klarer å ta alle hjerterne, får de andre spillerne 100 poeng hver
 • Om en spiller tar absolutt alle stikkene, får ingen av de andre spillerne poeng. Kortene skal da deles ut på nytt

 

Man regner så sammen alle poengene og legger sammen for hver runde. Det finnes også flere varianter av reglene.

 • Ruterknekt kan gi 50 eller 100 minuspoeng
 • Hjerter kan ikke spilles eller sakes med mindre den har allerede vært spilt som utspill, eller man ikke har noen andre muligheter
 • Bytting av kort skjer mot høyre, venstre og tvers av bordet
 • Om man klarer å ikke ta noen stikk i en runde, får man minus 50 poeng
 • Man kan ikke sake spardamen eller hjerteresset

Spillet er ferdig når man har spilt et visst antall runder. Eller altså, om en spiller får en bestemt poengsum. Den vanligste poengsummen som nås er 500, men dette kan man velge selv. Vinneren er den som har minst poeng når spillet er ferdig.

Det er altså mange varianter og ekstra regler i spardame, og dette bestemmer man selv. Derfor er det vanlig at forskjellige spillere har lært seg forskjellige regler. Det viktigste er at man blir enige og ikke gjør det for komplisert. Spardame er et spill for hygge og moro med sterke elementer av konkurranse.

Spillets popularitet i Norge

Spillet er svært populært i Norge, og har lange tradisjoner i familier og blant venner. Det blir til og med arrangert norgesmesterskap i Spardame i Bergen Spillfestival. Her kåres det en mester hvert år. Men man trenger ikke å reise til Bergen for å konkurrere i Spardame. Det er bare å finne frem kortstokken i festlig lag, og så er man i gang.