Mattis (kortspill)

Mattis er et spill som mange nordmenn kjenner, selv om det ikke er like vanlig som de aller mest kjente kortspillene. Dette spillet bemerker seg ved at man ikke spiller om en vinner, men en taper. Det er om å gjøre å ikke bli Mattis, og spillet spilles i kun én runde. Dette kan jo være en fin øvelse i å ikke ta seg selv for høytidelig, og ikke være en dårlig taper. Selv om dette er lettere sagt enn gjort.

Regler i Mattis

Reglene i Mattis er relativt enkle. Men det som ikke er enkelt er å være heldig eller god nok til å slippe å bli Mattis, spesielt om man trekker inn mange lave kort.

Antall spillere

Mattis spilles med mellom to til seks spillere. Det er mest morsomt å spille fire eller fem spillere.

Antall kort

Man deler ut tre kort til alle spillerne. Resten er i bunken som skal brukes senere. Hele kortstokken benyttes, og det deles ut like mange kort til alle spillerne.

Verdi på kortene

Ess er høyest, mens toere er av lavest verdi i Mattis.

Spillets hensikt

Hele hensikten i dette spillet er vinne, og ikke bli sittende igjen som Mattis. Taperen må stokke og dele ut kortene til neste spill.

Spillets gang

Spillet er delt inn i to deler, og i første del skal hver spiller hele tiden ha tre kort på hånden. Spillerne skal trekke kort fra bunken etter hvert som man spiller, slik at alle skal sitte med tre kort hele tiden. Det som er poenget her, er å trekke inn kort som er best egnet for å spille med i andre runde. Så de gode kortene vil man spare på. Når man spiller i denne runden, skal den spilleren som spiller det høyeste kortet, trekke inn disse kortene på hånden. Om to spillere har like høye kort, vil de konkurrere videre. Den som til slutt da spiller det høyeste kortet, vinner kortene.

Om man ikke får til å sitte med noen kort når andre runde begynner, blir man såkalt «Blåmattis». Dette er uheldig, for da har man ikke noen kort å spille med i andre runde.

Når første runde er over, trekkes det siste kortet i bunken av en heldig spiller, og dette er trumf som skal benyttes i andre runde.

Spilleren som trakk trumfen, viser dette kortet til de andre spillerne.

Andre runde starter med at den som trakk trumfen begynner å spille. Nå er det om å gjøre å kvitte seg med kortene man skaffet seg i første runde. Dette skal spillerne gjøre ved å legge på kort i samme sort som det som er spilt av første spiller. Man må hele tiden legge på høyere kort, og om man ikke har høyere, kan man legge på en trumf. Om man ikke har hverken høyere kort eller trumf, må man trekke inn det laveste kortet i utspillet.

Om det er en «Blåmattis», må den spilleren starte med å trekke inn det laveste kortet som først er utspilt. De må kvitte seg med disse før de kan regnes som ferdig.

Det er to varianter i andre runde:

  1. Enten kan man legge på serier av kort i samme farge
  2. Eller man kan kun legge på enkeltkort

Den som blir først ferdig vinner spillet, og den som sist blir ferdig er altså Mattis.

Spillets popularitet i Norge

Mattis er jevnt populært i Norge, og spilles gjerne blant ungdommer og venner som liker å konkurrere med hverandre. På grunn av det sterke elementet om å «slå ut» hverandre og kåre en Mattis, så er det mindre populært i familier, og mer populært blant venner som vil «ydmyke» en spiller. Men det er allikevel stort sett et vennlig spill.