Ligretto (kortspill)

Ligretto er et kortspill man enten elsker eller hater. Spillet går ut på å bli kvitt kortene sine fortest mulig, og man må klare det før motstanderne gjør det. Ligretto er både hurtig og krevende for de fleste, noe som gjør at mange har et elsk-hat forhold til spillet. Med det sagt, så er spillet ganske populært blant barn og barnefamilier.

Kortspillet spilles med egne kort, slik som i Uno, hvor kortene er i fire ulike farger med tall fra 1 til 10. Ønsker du å lære mer om hvordan du spiller dette kortspillet, og hvordan du kan vinne, har du kommet til rett sted her.

Regler i Ligretto

Før man begynner å spille Ligretto, vil hver spiller få utdelt 40 kort hver. Disse må hver spiller stokke, og så legge ti av kortene i en bunke foran seg. Når dette er gjort, skal man legge tre kort ved siden av disse igjen, med forsiden opp. Resten av kortene skal man ha på hånden. Kun det øverste kortet i bunket med ti kort skal være opp, og vil kunne legges ut på samme måte som de andre kortene.

I dette kortspillet er det ingen spillrekkefølge, så alle spiller samtidig. Mens man spiller, skal man legge ut kortene sortert etter farge og tall. Hvis man ikke har en 1-er eller tallet og fargen etter kortet som ligger på bordet, vil man måtte gå igjennom kortene man har på hånden.

Kortene man har på hånda skal være skjulte, og du kan kun legge dem ned på bordet tre og tre av gangen. Når du legger dem ned kan du snu dem, men du kan kun bruke det øverste kortet, dersom det er mulig å legge ut dette. Når man har lagt ut alle kortene sine, må man rope «Ligretto». Spillet vil da avsluttes.

Antall spillere

Ligretto kan spilles av 2-12 spillere. Ønsker man å spille med mer enn 4 spillere, trenger man både blå, rød og grønn Ligretto-pakke. Dette kan man få kjøpt hos ulike bokhandlere og eventuelt i andre butikker.

Antall kort

Hver spiller starter med 40 kort.

Verdi på kortene

Kortene i Ligretto har ingen spesiell verdi, for utenom tallverdien og fargene.

Spillets hensikt

Hensikten med Ligretto er å kvitte seg med kortene sine først.

Spillets gang

Ligretto starter med at én spiller stokker og deler ut 40 kort til hver spiller. Hver spiller skal dermed stokke kortene sine, og plassere ti av dem i en bunke til venstre foran seg. Kun det øverste kortet av disse skal ligge med forsiden opp. Ved siden av bunken skal man legge tre kort bortover på bordet, med forsiden opp. Når alle spillerne har gjort dette, kan spillet starte.

Da det ikke er noen spillrekkefølge i Ligretto, kan alle legge ut kort samtidig. Men husk at du må være raskest til å legge ut kortene dine, ellers må du vente på en ny mulighet til å legge dem ut. Hver gang en spiller får en 1-er, må spilleren legge ut kortet på bordet. For eksempel hvis man har en rød 1-er på hånden eller på bordet, må man legge ut dette. Deretter kan enten du selv eller en annen spiller legge ut en rød 2-er på kortet du la ut. Slik er det for alle bunkene som legges ut på bordet. Hver bunke er ferdig når det er ti kort i den, i riktig rekkefølge.

Om man ikke har et kort åpent foran seg på bordet som man kan legge ut, må man stokke kortene man har på hånden, og så legge ned disse i 3-ere. Kun det øverste av kortene som legges på bordet kan legges ut. Hvis man bruker et av de tre kortene som ligger med siden opp på bordet allerede, må man legge til et nytt fra bunken sin, slik at det alltid ligger tre åpne kort der. Slik fortsetter spillet til en spiller har fått lagt ut alle kortene sine, både de spilleren hadde på hånden og på bordet. Spilleren må da rope «Ligretto», så er spillet over.

Spillets popularitet i Norge

Ligretto kom først til verden i 1960, i en annen versjon enn den vi har i dag. Versjonen vi kjenner av spillet i dag ble laget i 1988 av det tyske selskapet Rosengarten Spiele. I Norge er både versjonen vi har beskrevet ovenfor, og versjonen kalt 5-er-Ligretto, veldig populære. 5-er-Ligretto spilles på samme måte som vanlig Ligretto, men for hver 10-er man legger ut på bordet får man 5 poeng. Dette gir også nybegynnere muligheten til å vinne, da spillet da belager seg på hvor mange poeng man har og ikke hvem som spiller ut alle kortene sine først.