Idiot (kortspill)

Idiot er et kortspill de fleste nordmenn kjenner til, og helt sikker har spilt mye i barndommen sin. Spillet er perfekt å spille sammen med familie og venner, og passer for alle aldre. Reglene i kortspillet er utrolig enkle å lære seg, og nettopp derfor passer det så godt for både nybegynnere og erfarne spillere. I denne artikkelen skal vi forklare deg alle reglene i spillet, samt fortelle deg hvordan spillets gang er.

Regler i Idiot

Reglene i Idiot er veldig enkle. Målet med spillet er å kvitte seg med alle kortene sine, og det gjør man ved å legge på kort med samme eller høyere verdi enn kortet som ligger øverst i bunken på bordet. Man kan også legge på toere og tiere når som helst i løpet av spillet, og ess da det er kortet med høyest verdi. Hver spiller får totalt 6 kort foran seg på bordet, med tre kort ned og tre kort opp, samt tre på hånda. I løpet av spillet må man hele tiden ha minst tre kort på hånda, så lenge det er kort igjen i kortstokken.

Antall spillere

Idiot kan spilles av 2-5 spillere.

Antall kort

Alle kortene brukes i dette kortspillet, unntatt jokere.

Verdi på kortene

Toere og tiere kan alltid spilles, ess har høyest verdi, tre har lavest verdi og farger er ubetydlige. Toerne gjør at neste spiller kan spille hva som helst, og tierne gjør at hele bunken går ut, og spilleren som spilte tieren kan legge ut et nytt kort.

Spillets hensikt

Å bli kvitt alle kortene sine.

Spillets gang

Etter å ha stokket kortstokken, legger man først ned tre kort med forsiden ned foran hver spiller. Deretter legger man et kort med forsiden opp på hvert av de tre kortene, før man så deler ut tre kort til hver spiller til å ha på hånden. Før man begynner spillrunden, bytter man ut kortene man har på hånden med kortene som ligger øverst foran seg, hvis kortene man har på hånden har høyere verdi enn de som ligger på bordet. For eksempel hvis det ligger en 3-er, 5-er og 9-er på bordet og du har en 6-er, 10-er og en 2-er på hånden, er det lurt å bytte ut treeren og femeren med tieren og toeren.

Tips: Det er lurt å legge sine beste kort på bordet, da disse gjør det lettere for deg å bli kvitt alle kortene dine senere, spesielt hvis du har 2-ere og 10-ere.

Man kan kun bytte ut kortene på bordet én gang før runden starter. Når man har byttet ut alle kortene man ønsker, begynner spilleren med den laveste kortverdien på hånda. Det laveste kortet legger man på bordet, og så trekker et kort fra kortstokken. Har man flere kort med samme verdi, kan man spille ut disse samtidig, men da må man trekke like mange kort fra kortstokken. Man kan aldri ha mindre enn tre kort på hånda i løpet av spillet, med mindre hele kortstokken er spilt ut.

Hvis man en runde ikke kan eller vil legge på et kort, har man to valg; å ta inn hele bunken på hånda, eller «sjanse». Sjanse gir spilleren en ekstra mulighet til å fortsette runden, uten å måtte ta inn bunken. Men dette valget kommer ikke uten risiko. Ved å sjanse, tar du det øverste kortet fra kortstokken, og legger det øverst i bunken.

Mange spiller på den måten at de ikke ser på kortet først, for det gjør ingen forskjell om man vet hvilket kort det er eller ikke, da man ikke kan legge på noe annet kort. Er sjansekortet av samme eller høyere verdi enn kortet som lå øverst i bunken, fortsetter runden til neste spiller, men er det lavere må man trekke inn hele bunken allikevel.

Ønsker man å «kaste ut» bunken, kan man gjøre det hvis man har en tier, eller muligheten til å legge fire like kort på haugen. Det vil si for eksempel fire femere. Fordelen med å kaste ut bunken er at du slipper å måtte ta inn en stor mengde kort dersom du ikke har noe kort å spille runden etter. Har du en toer på hånden, bruker du denne til å «nullstille runden», slik at du kan legge på et hvilket som helst kort.

Tips: Aldri legg ut flere toere, tiere eller ess samtidig, med mindre det er de eneste kortene du har igjen på hånden. På den måten har du «back-up» dersom du ikke har et kort med høyere eller samme verdi som det øverste kortet i bunken i runden etter.

Man vil først kunne kvitte seg med alle kortene sine når det ikke er noen flere kort i kortstokken. Da spiller man først ut kortene man har igjen på hånden, så kortene som ligger øverst foran seg, så de nederste. Spilleren som sitter igjen med kort til slutt, blir idiot.

Spillets popularitet i Norge

Siden kortspillet først kom til Norge har det vært veldig populært å spille, både med venner og familie. Da det er et kortspill er det enkelt å spille hvor enn man befinner seg, da kortstokken ikke tar så mye plass. Man trenger heller ikke så stor plass på bordet til å kunne spille, med mindre man er flere enn 2-3 som spiller. Til tross for at spill på nett har tatt over det meste av interessen til oss nordmenn, vil nok dette kortspillet beholde en spesiell plass i hjertene våre.