Hopp i havet (kortspill)

Hopp i havet er et fantastisk familiespill – ikke bare er det gøy å spille, men det er også superenkelt å lære seg! Spillet kan spilles av både barn og voksne, og vil garantert få opp humøret. Hopp i havet kan spilles av 2-5 personer og målet er å samle flest 4-er par. Det vil si at man må samle for eksempel fire 3-ere, og så legge de med forsiden ned på bordet foran seg.

Hvert 4-er par kalles et «stikk». Vinneren av kortspillet Hopp i havet, er spilleren med flest stikk på slutten av spillet. Vi skal fortelle deg alt om spillet og reglene i denne artikkelen, så hvis du ikke har spilt eller om det er en god stund siden du sist spilte, får du en fin oppfrisking her!

Regler i Hopp i havet

Reglene i Hopp i havet er ganske enkle. Alle spillere får 6 kort hver, som enten kan deles ut fra en ferdigstokket kortstokk først, eller rett fra «havet». Spillrundene går med klokka, og hver gang det er din tur, spør du den/de andre spilleren(e) om de har et kort/kortene du trenger. For eksempel hvis du har en kløver 4 og en ruter 4 på hånden, kan du spørre om spilleren har noen 4-ere. Det er kun lov å spørre én spiller per runde. Hvis spilleren ikke har kortet/kortene du ber om, må du «hoppe i havet». Dersom spilleren du spør har flere kort av tallverdien du spør om, må de gi deg alle.

Havet i spillet er haugen laget av de resterende kortene, som er blitt spredt utover bordet. Når man hopper i havet, kan man kun trekke ett kort. Mens du spiller, anbefaler vi at du samler hvert tall på hånden, slik at det er lettere å holde oversikt over kortene du har. Det er lurt å spørre om kort for 4-par du bare mangler 1 eller 2 kort for, men vær obs på at den andre spilleren kan huske på hvilket kort du har bedt om, og spørre om det samme kortet dersom de senere får samme tallverdi på hånden. Det er derfor en mulighet for at du må gi fra deg 3 like kort, slik at de får et stikk.

Tips: Husk på tallverdiene de andre spillerne spør deg om, så vet du hvilke kort de har på hånden. Så hvis du trekker kortet fra havet i en senere runde, kan du gjøre det vi skrev over; altså å spørre om kortet og forhåpentligvis få nok til et stikk.

Antall spillere

Hopp i havet kan spilles av 2-5 spillere.

Antall kort

Hver spiller starter med 6 kort hver. Resten av kortene spres rundt på bordet. Dette er da «havet». Alle kortene i kortstokken brukes i dette kortspillet, unntatt jokerne.

Verdi på kortene

Alle kortene i Hopp i havet har vanlig verdi, og man trenger kun å bry seg om tallverdiene, og ikke fargene eller symbolene.

Spillets hensikt

Hensikten med dette kortspillet er å samle flest firerpar (stikk). Det vil si fire 3-ere, 2-ere osv. Hver gang man har samlet dette, legger man kortene foran seg på bordet med forsiden ned. Det er derfor viktig at det er litt plass mellom havet og spillerne. Spilleren som avslutter med flest stikk, har vunnet.

Spillets gang

Hopp i havet starter med at 6 kort utdeles til alle spillerne fra en ferdigstokket kortstokk. Resten av kortstokken legger man på bordet, og sprer kortene utover bordet, samtidig som man har litt plass mellom spillerne og kortene. Når dette er gjort, starter runden. Spilleren som starter, velger en spiller de vil spørre om har en spesifikk tallverdi på hånden. For eksempel kan man spørre om spilleren har noen femere på hånden.

Dersom spilleren har flere av samme tall, må personen gi fra seg alle. Hvis spilleren derimot ikke har noe kort med den tallverdien, må man si «hopp i havet», så trekker spilleren som spurte, et kort fra havet. Deretter fortsetter runden til neste spiller som gjør det samme.

Spillets gang foregår slik, helt til en spiller har samlet et firerpar, altså fire kort med samme tallverdi. Hver gang dette skjer, må spilleren legge kortene ned foran seg. Dette gjør man hver gang man får firerpar, helt til det ikke er noen firerpar igjen, eller om en spiller har flere stikk enn det er mulig å ta igjen.

Spillets popularitet i Norge

Kortspillet Hopp i havet er spesielt populært blant barnefamilier i Norge, da spesielt mindre barn foretrekker dette spillet. Mens det kanskje ikke er like populært å spille kort hjemme lenger, er det fremdeles gøy å ta med seg kortstokken på camping eller båttur for eksempel, hvor det ofte ikke er tilgang på internett eller dekning. Når man skal spille Hopp i havet, er det lurt å spille på et bord med god plass, da det tar en del plass når kortene spres utover.