Gris (kortspill)

Gris er et kortspill mange nordmenn er kjent med, og det er perfekt å spille sammen med familien. Kortspillet er nok først og fremst rettet mot barn og familier med barn, men det er selvfølgelig ingen regel for at voksne ikke kan spille! Dette er et morsomt spill, hvor den tapende spilleren blir Gris. Vi vil i denne artikkelen ta deg gjennom alle reglene i spillet, slik at du enkelt kan lære deg det dersom du ikke kan det fra før.

Regler i Gris

Reglene i kortspillet Gris er ganske enkle – spesielt i orginalversjonen. Hver spiller skal ha seks kort på hånden, hvor målet er å få 6 kort i samme farge på hånden. I hver runde legger alle spillerne kortet de ikke vil ha på bordet med forsiden ned, slik at spilleren til høyre kan ta det. Slik fortsetter spillet til én spiller har 6 kort i samme farge (hjerter, kløver, spar eller ruter).

Når dette skjer, må man legge tommelen så ubemerkelig som mulig på kanten av bordet. De andre må da gjøre det samme så fort som mulig, og den siste til å gjøre det får en bokstav i ordet «gris». Slik fortsetter spillet til én spiller sitter igjen med alle de fire bokstavene, og da blir gris.

Det finnes også to andre måter å spille Gris på:

 

  • Variant 1: Om å gjøre å få fire kort på hånden med samme verdi, som for eksempel fire ess. Når en spiller har fått fire like verdier på hånden i denne versjonen, må personen legge kortene sine på bordet, og de andre må igjen gjøre dette så fort de kan. Den siste som legger kortene sine på bordet blir gris.
  • Variant 2: I denne varianten må man gjøre et tegn avhengig av hvilken farge man samler seks kort av. For spar er tegnet å legge tommelen på kanten av bordet, og det er denne man bruker i orginalversjonen uavhengig av fargen man slutter med. Avslutter man med hjerter, må man legge hånden på hjertet. For ruter må man peke på vinduet, og for kløver må man klø seg i håret.

 

Viktig: Hvis man gjør tegn uten å ha seks like farger eller fire like kortverdier, vil man automatisk få en bokstav eller bli gris.

Antall spillere

Gris spilles av 3-8 spillere.

Antall kort

Hver spiller starter med 6 kort på hånda, og man har 6 kort gjennom hele spillet. Alle kortene i kortstokken brukes, unntatt jokere.

Verdi på kortene

Kortene i Gris har ingen spesiell verdi, utenom den vanlige verdien.

Spillets hensikt

Hensiktet med kortspillet Gris er å først få seks kort med samme farge, avhengig av om man spiller orginalversjonen eller en annen variant (som vi nevnte ovenfor). Klarer man ikke dette, er det viktigste hensikten at man ikke ender opp som gris.

Spillets gang

Spillet starter med at alle spillere får utdelt totalt seks kort hver fra en ferdigstokket kortstokk. Deretter vil alle spillerne legge ett kort de ikke vil ha (som de vil bytte), på bordet med forsiden ned. Alle må gjøre dette, selv om de ikke har noen kort de ønsker å bytte. Deretter tar man kortet spilleren til høyre for seg har lagt ned, og setter det i hånden sin. Om et kort man har trukket før, eller lagt ned før kommer tilbake, må man legge det tilbake i bunken, og ta et nytt kort.

Slik forsetter runden, til en spiller har fått seks kort med samme farge (eller fire kort med samme verdi). Når en spiller har fått dette, må de legge tommelen på kanten av bordet, eller et annet tegn spillerne har blitt enige om. De andre må så gjøre det samme tegnet så fort de kan deretter, og den siste som gjør tegnet får en bokstav i ordet gris, eller blir gris. Kortspillet fortsetter til alle spillere utenom én har blitt gris. Hver gang en spiller blir gris, vil personen gå ut av spillet.

Spillets popularitet i Norge

Gris er et veldig populært spill i Norge uten tvil. Det kan spilles i alle anledninger og er veldig sosialt. Fordelen med kortspill er at man kan ta med seg kortstokken overalt, og man trenger ikke stor plass til å spille heller. Spillet er utrolig lett å lære seg, og er spesielt gøy for yngre barn. Det passer derfor veldig godt for familier med barn.