Boms og president (kortspill)

Boms og President er et morsomt og populært spill i Norge. Dette er et uhøytidelig spill der man kan ha det veldig morsomt med venner og familie. Det er et kosespill som man gjerne spiller på hytter og i vennlige lag.

Regler i Boms og president

Den som begynner, spiller ut ett kort eller flere like kort. Det kan for eksempel være to firere. Neste spiller må spille ut like mange kort som den som begynte, men de må nå være høyere eller like høye. Man kan for eksempel spille ut to femmere. Slik fortsetter det rundt bordet til alle spillerne har spilt ut kort.

Den som blir kvitt sine kort først har vunnet. Nestemann blir nummer 2, og slik fortsetter det. Man fortsetter til det bare én spiller igjen.

Neste runde starter slik ut i fra rekkefølgen i forrige runde:

 1. Den som vinner blir President
 2. Nummer to blir Vise President
 3. Nest dårligst blir viseboms
 4. Den som sitter igjen sist blir boms

I neste runde foregår det på denne måten:

 • Presidenten skal ha de to beste kortene fra boms, og gir to valgfrie kort til boms. Presidenten kan til og med spørre om spesielle kort
 • Vise Presidenten skal ha det beste kortet fra viseboms og gir tilbake et valgfritt kort. Vise Presidenten kan også spørre etter et spesielt kort

Antall spillere

Boms og President skal spilles av 3-5 spillere, og man spiller ikke i par. Det er altså individuelt spill.

Antall kort

Hele kortstokken benyttes i dette spillet, og alle kortene skal deles ut. Til og med jokere kan brukes, men dette er valgfritt. Det er en veldig spesiell regel i dette spillet, for det gjør nemlig ikke noe om alle får nøyaktig like mange kort.

Verdi på kortene

I Boms og President har vi en noe spesiell gradering på verdien på kortene. I hvert fall i de norske reglene er det slik. I utlandet der dette spillet er spilt, bruker de andre verdier. Husk på at farge ikke har noen betydning.

Kløver 3 er det aller beste kortet. Deretter har vi 2, ess, konge, dame, knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 og 3.

Siden kløver 3 er det beste kortet gir det muligheten til å slå ut hele bunken, og det spiller ikke noen rolle om det spilles enkelt, dobbelt, trippelt eller som fire like. Regelene for hvordan denne skal brukes derimot praktiseres ulikt. Her er det varienter som sier at dersom en sitter igjen med kløver 3 på hånda eller legger den på et rent bord, har man tapt. Andre har andre regler og sier at det ikke har noen betydning, og at kløver 3 kan spilles når som helst og gjerne som siste kort. Det er den regelen som de fleste bruker, og er på en måte den offisielle regelen.

Spillets hensikt

Spillets hensikt er å bli kvitt alle kortene så hurtig som mulig. Den som blir kvitt kortene først, vinner runden.

Spillets gang

Spillet fortsetter på denne måten etter utspillet:

 • Den som spilte ut sist, og spilte ut de høyeste kortene, får stikket. Den spilleren skal nå spille ut det eller de neste kortene
 • Det har ingen betydning hvem som får stikket
 • Når et stikk avsluttes, legges alle kortene bort i en felles haug
 • Om den som vant stikket ikke har flere kort igjen, er det spilleren til venstre som skal spille ut det eller de neste kortene
 • Om man ikke kan eller vil spille ut høyere kort enn forrige spiller, sier man pass. Og den som melder pass får ikke spilt ut noen kort i nåværende stikk

Om noen har spilt ut fire dronninger, kan neste spiller gi to konger og to jokere eller seksere. Seksere og jokere kan erstatte hvilket som helst kort. Også fire jokere eller seksere kunne vært spilt på denne måten. Om den som begynner stikket spiller ut bare seksere eller jokere, har disse kortene verdien 6. Det er ikke mulig å velge at de for eksempel skal tilsvare toere.

Spillets popularitet i Norge

Dette spillet er måtelig kjent i Norge. Dette er et populært spill blant folk som kjenner det, og det er spesielt barn og ungdommer som liker dette morsomme spillet. Det anbefales å prøve dette spillet for litt uhøytidelig moro, det ligger jo i tittelen Boms og President.