Amerikaner (kortspill)

I Norge spilles det fremdeles mange typer kortspill, og blant disse er Amerikaner svært populært. Dette spillet er det mange nordmenn som koser seg med på hytta og i andre hyggelige sammenhenger. For de som vil vite mer om Amerikaner eller vil repetere spillereglene, så kan det være greit å gjøre det her for å være mer forberedt til neste runde.

Regler i Amerikaner

Omgangen i Amerikaner er delt inn i to komponenter. Innledningsvis melder man, så konkurrerer man om stikkene.

  1. Først melder man

I meldingsrunden byder du på hvilket antall stikk du trenger. Du spiller med en makker, så det spesielle med Amerikaner er imidlertid at du ikke trenger å ta alle de verdifulle stikkene alene. Den som rapporterer best, vil få utnevnt en tilfeldig hjelper/makker.

Du registrerer dine meldinger i en rekkefølge etter hverandre rundt bordet, og når du skal melde dine stikk med ditt varsel har du tre valg:

  1. Du kan si pass. Da er du ute av denne runden og rapporterer ikke igjen
  2. Du kan si et nummer. Dette er mengden med stikk du skal prøve å ta med din makker.
  3. Du kan deklamere ‘Amerikaner’. Dette er ofte det beste budskapet, og innebærer at du prøver å ta alle de lovede stikkene alene, uten å gjøre det noe særlig lettere for deg selv. Det er svært vanskelig å lykkes med å ta alle stikkene, og du får heller ikke noe hjelp fra en eventuell makker.

Skal du rapportere og melde et nummer, må du by over alle tidligere meldinger i denne første runden. Du kan naturligvis by maksimalt det antall kort du har på hånden. For eksempel tre spillere kan du maksimalt melde 17.

Husk at om du melder det høyeste antall stikk blant alle spillere, så blir du såkalt ‘spillfører’.

  1. Spillet er i gang, du skal ta stikk

Spillet starter deretter ved at man spiller om alle stikkene. Det er verdt å merke seg at om den høyste meldingen er selve ‘Amerikaner’, så spilles det ikke med trumf, og ingen er på lag med hverandre.

Om det ikke er meldt Amerikaner starter spillfører med å spille ut et kort. Dette kortet bestemmer faktisk hva som er trumf. Når det skjer, må alle spille et kort i samme farge, altså trumf. Spillfører starter kanskje, eller sannsynligvis med et lavt kort og ber om et ess fra de andre spillerne. Den som har esset må spille dette, og blir spillførers makker/hjelper. Deretter samarbeider de om å ta så mange stikk som mulig sammen. De andre spillerne spiller tilsvarende, og skal ta så mange stikk som mulig.

Antall spillere

Amerikaner spilles med mellom 3 til 5 spillere, men det passer best for et firkløver av spillere.

Antall kort

Amerikaner bruker alle kortene i kortstokken. Om spillerne ikke får samme antall kort, tas 2’erne vekk helt til alle spillere har like mange kort. Jokere benyttes ikke i Amerikaner.

Verdi på kortene

Som i de fleste spill er ess høyest og 2’ere av lavest verdi.

Spillets hensikt

Om høyeste melding er et tall, og spillfører og makkeren til sammen får minst like mange stikk som de har meldt, vil de dele antall poeng. Om de derimot ikke klarer å ta like mange stikk som de har meldt, kommer begge til å få like mange minuspoeng som antall stikk de egentlig skulle ta.

Derfor er det viktig å ikke være dumdristig og ikke melde mer enn man sannsynligvis kan ta. De andre spillerne samarbeider ikke, så de får poeng hver for seg. Den som melder Amerikaner og klarer å hale i land dette, får 52 poeng, og like mange minuspoeng om spilleren ikke klarer det.

Spillets gang

Spillet spilles ved å ta stikk helt til alle er tomme for kort. Da er omgangen slutt. Deretter teller man poeng og kårer vinner etter et valgfritt antall runder.

Spillets popularitet i Norge

Amerikaner har vært populært lenge i Norge, og spilles i høyeste grad den dag i dag. Mange nordmenn har tradisjon for å spille Amerikaner, og det rager høyt når det gjelder hvilke kortspill nordmenn foretrekker. Spillet har vært spilt både i forrige århundre, og det spille mye den dag i dag. Det er spesielt når nordmenn er med sine nærmeste, slik som med familie eller nær vennskapskrets det spilles aktivt.